مقوله استاندارد و استانداردسازی روش ساخت کالا و یا ارائه خدمات به نوعی با کیفت کالا و یا خدمات ارتباط پیدا می کند.
کیفیت معمولا به معنی چگونه بودن و چطور بودن است . از این رو کیفیت یک کلمه کلی است که می تواند کاربردهای فراوان داشته باشد. اما استاندارد روشی است که نتیجه نهائی آن منجر به کیفیت دلخواه درارایه کالا و یا خدمات می شود.
کیفیت یک معنی خاص ندارد. بلکه می توان از کلمه کیفیت معنای مختلفی را استخراج کرد. در تولید کالا یکی از معانی کیفیت ، مرغوبیت کالاست .یکی دیگر از معنی کیفیت رفع نیاز حداقلی مشتری است.چون نیاز های مشتری بر اساس زمان و مکان و شرایط محیطی و اقتصادی فرق می کند پس می توان گفت که کیفیت هم بسته به نیاز مشتری فرق می کند.
در یک جامعه معین ،نیاز های افراد بسته به طبقه و سطح زندگی آنها با هم فرق می کند.از این رو سطح کیفیت کالاو خدمات هم در طبقات مختلف جامعه با هم فرق می کند.
با این مقدمه معلوم می شود که چون نیازهای افراد باهم فرق می کند پس خواسته های افراد جامعه هم با هم فرق می کند. از این رو افراد مختلف می توانند بحث کیفیت را به روشهای گوناگون بیان کنند.
در مورد کیفیت کالا و یا خدمات در هر جامعه ، دولت در حقیقت به عنوان نماینده اکثریت جامعه از طریق راهکارهای خاصی برای تولید هر کالا و یا ارایه خدمات حد اقل های کیفی را اعلام می کند.بسته به توسعه یافتگی و یا عقب ماندگی آن جامعه این حد اقل ها می تواند نوسان داشته باشد.
جوامعی که از نظر اقتصادی و صنعتی توسعه یافته نباشند، بحث کیفیت و بالطبع آن استاندارد سازی روشهای تولید و ارایه خدمات نمی تواند جایگاهی داشته باشد. از این رو می بینیم که در بلوک شرق دنیای قدیم و جهان سوم از استاندارد و استاندارد سازی و کیفیت کالا تقریبا خبری نیست.اما در کشور های صنعتی برای انجام هر کاری روش استاندارد تعریف شده و برای تولید هر کالایی و یا ارایه هر خدماتی حد اقل های کیفی در نظر گرفته می شود.
چرم یک کالای لوکس است با این حال در کشور های صنعتی استاندارد های اجباری خاص خود را دارد. در حالیکه در ایران استاندارد چرم تشویقی است.از این رو علی رغم اهمیت چرم و چرم سازی در ایران نسبت به استانداردهای آن توجهی مبذول نمی شود.
علی رغم این مسئله نظر به اینکه در دنیای پر تلاطم کنونی همه چیز در دست تغییر است و چه بسا که امکان دارد ایران بتواند در پسا تحریم عضو سازمان تجارت جهانی بشود در این صورت بالاجبار باید خیلی از استانداردهای جهانی کالای های تولید خود از جمله چرم را باید رعایت کند،لذا با توجه به سابقه حضور راقم سطور در تدوین استاندارد های ملی و حتی همکاری در تدوین استانداردهای جهانی چرم بر این شدم که استانداردهای موجود چرم را در یک مجلد جمع آوری کنم تا شاید روزی بکار آید.
هر چند با تغییر نیاز ها سطح کیفیت و استانداردها فرق می کند با این حال وجود یک منبع پایه برای ادامه کار ضروری است از این رو اقدام به تهیه این کتاب کردم.
جا دارد از مدیریت محترم عامل چرم وطن که امکانات لازم برای تهیه و تالیف این اثر را برایم مهیا کردند و از خانم مهندس مریم سمسارها دبیر محترم تدوین استانداردهای ملی در زمینه چرم که سالیان سال در خدمت ایشان بوده ام بخاطر در اختیار گذاشتن منابع بسیار مفید تقدیر و تشکر کنم.
همچنین از آقایان سعید شادکام مدیر عامل محترم کارخانه کام پوست و جناب آقای دکتر سامان شادکام مدیر کارخانه کام پوست بخاطر اهتمام در چاپ و نشر این کتاب تقدیر و تشکر می کنم.
عبادالله یوسف زاده – چرم وطن